torstai 13. helmikuuta 2014

Voiko "nettisurffailulla" rikastua? (Matkailun sähköinen liiketoiminta / tehtävä 3.)

Voiko sillä oikeasti tienata rahaa, että tekee netissä mitä itse haluaa? Tämä kuulostaa melko absurdilta, juuri siltä, mitä monet paheksuvatkin. "Surffaa kaiket päivät netissä, eikä tee oikeita töitä..."

Sitä teki Henri Junttila, joka on kirjoittanut kirjan How I made over $100 000 online doing what I love. Ja rikastui, omien sanojensa mukaan yli 100.000 dollaria.
kuva: Amazon.com / Henri Junttila

Se pieni idea

Junttila oli alun perin nettipokerin pelaaja, joka alkoi pikkuhiljaa kyllästyä uhkapeleihin. Ilmeisesti kuitenkin houkutus internetin mystiseen maailmaan oli niin suuri, että hän päätti tienata elantonsa netin ansiolla jollain muulla tavalla. Junttila kävi erilaisilla nettimainontaan opastavilla kursseilla. Tällöin elettiin vielä aikaa, jolloin bloggaus, ja muut nykypäivän ihan tavalliset netti-ilmiöt olivat vielä meille muille tuntemattomia.  Entisenä nettipokeripelaajana Junggila perusti kuitenkin ensi alkuun nettipokeria käsittelevän sivuston, joka ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta. Tilalle tulikin yhteistyökumppanin avulla uudentyyppinen sivusto, joka alkoi blogi- ja artikkelimuodossa panostaa hyvinvointiin. Ja tästä tuli hitti. Ehkäpä tässä onkin koko rikastumisen pointti, olla aikaansa edellä ja keksiä sellaista mitä muut eivät ole vielä keksineet. Kai tämän vuoksi lukiessani jyskytti päässäni tarina Facebookista, sen historiasta ja siitä, millainen rahasampo se on keksijälleen ollut. Pienistä ja yksinkertaisista, hulluistakin ideoista saattaa syntyä todellinen megaluokan ilmiö, jos löytää oikean jutun.

Mitä muut ajattelevat?

Sitä Junttilakin mietti ja kertoo siitä kirjassaan. Usein tämä on unelmien saavuttamisen esteenä. Mutta Junttila kertoo kirjassaan rehellisestikin siitä, miten hän pääsi eroon tuosta perisuomalaisesta ajattelutavasta. Kirjassaan hän haluaa jakaa omia kokemuksiaan muille, sillä omien sanojensa mukaan hän olisi itse toivonut saavansa lukea tämän kaltaisen kirjan nettiuraansa luodessaan, jotta olisi välttynyt virheiltä ja vastoinkäymisiltä.

Itseäni hiukan naurattikin kirjan sisältö välillä, niin skeptisesti kuin vähän kahdehtienkin. "Tein sitä, mitä itse halusin" on kirjassa vahva signaali. Tuohan on ideaalinen tilanne: jospa vain ihminen voisikin tehdä sitä, mitä itse haluaa ja vieläpä rikastua sillä. Ehkä tässä kohdassa tunnustan olevani vähän kade, sillä kirjan sisältö sai tuon kuulostamaan niin helpolta. Sitten mieleeni hiipi ajatus siitä, että ehkä pokeripelaajan kassasta löytyi sellaista taloudellista pelivaraa, joka mahdollisti tällaisen projektin aloittamisen? Mene ja tiedä. Toisaalta, kirja antoi myös sadunomaista ajatusta siitä, että mitä jos todella oikeasti minulla olisi hyvä idea ja lähtisin toteuttamaan sitä? Voisiko todella kirjan opeista olla silloin hyötyä ja apua?


Money, money, money!

Millaisen uran Junttila lopulta kirjan mukaan teki? Hän kirjoitti blogeja, noita nykyisin niin arkipäiväisiä, mutta kymmenen vuotta sitten täysin tuntemattomia nettikirjoituksia. Hän teki Googlessa markkinointia ja verkostoitui muiden bloggaajien kanssa. Bloggaajat ja artikkelien kirjoittajat linkittyivät ristiin ja lukijat päätyivät siten sivustolta toiselle. Mukaan tuli mainoslinkit ja tuotesijoittelu tekstin joukkoon. Kävijämäärät kasvoivat, samoin mainostajat. Ja rahaa tuli. Tekstiä lukiessani tuli mieleeni jälleen ihmisen "heikkous" kuluttajana: Jos joku "oikea ihminen" kehuu jotain tuotetta henkilökohtaisesti, on se yllättävän tehokas mainoskanava, paljon tehokkaampi kuin markkinoinnissa käytetty fiktiivinen mainoshahmo.

Mitä ajatuksia kirja herätti?

Kirja herätti vähän kaksijakoista ajattelua itsessäni. Kuten kerroin, olin osittain vähän skeptinen kirjan sisältöön, sillä jotenkin kaikki kävi lopulta niin "helposti". Toki kirjan sisältö ei kerro koko totuutta, mutta jarisarasvuomainen ajattelu "tee sitä, mitä itse haluat" jäi soimaan päähäni. Toisaalta, itsekin haluaisin tehdä niin. Tehdä sellaisia asioita työkseni, joista todella pitäisin. Yksi haaste on vain talous, niiden asioiden kun pitäisi tuottaa. Tässä suhteessa Junttilalla on käynyt hyvin, sillä hän on todella tienannut tekemällä sitä, mistä itse pitää.

Kirjan sisältö antoi toisaalta myös tietynlaista toivoa "hektisen markkinatalouden keskellä" siltä osin, että robottimainen pakkopuurtaminen ei ole elämässä tärkeintä. Jos oikeasti uskoo asiaansa ja ideaansa, jos mukana on innostusta ja taloudellinen tilanne antaa mahdollisuuden, niin mikä estää toteuttamasta unelmaansa? Pieni riskinotto ja uskallus voivat tuottaa moninkertaisesti.

Mikä oli lopulta päällimmäisin ajatukseni kirjasta?



GO 4 IT :)

Kannattaa kokeilla tehdä sellaista, mistä itse tykkää. Eläimet, kuten kuvassa koirani osaavat sen paremmin kuin ihmiset. Eläinten toiminnasta kannattaisi ottaa joskus oppia meidän ihmistenkin :)

1 kommentti:

  1. Älä anna itsetehtyjen tekosyiden, kuten talous, olla esteenä itsellesi.

    VastaaPoista