tiistai 19. elokuuta 2014

Elämys verkossa -opintojakson etätehtävä

Kesä alkaa olla ohi ja opinnot jatkuvat töiden ohella. Vuorossa on Elämys Verkossa -opintojakso ja sen etätehtävä, jossa oli toimeksiantona tarkastella kolmea hyvän ja saumattoman tai koukuttavan asiakaskokemuksen tarjonnutta, reaalimaailmaa ja virtuaalista maailmaa yhdistävää tuotetta tai palvelua. Koska itse liikun paljon Tallinnassa niin työni kuin vapaajan puolesta, päätin valita nuo kolme kohdetta sieltä.

Energiakeskus

Ensimmäisenä mieleeni tuli Tallinnassa hiljattain avattu "Energiakeskus". Nimenä suomalaiselle tuo ei sano mitään, mutta käytännössä paikka on vanhaan teollisuushalliin avattu, Vantaan Heurekaa muistuttava tiedekeskus Tallinnan sataman lähellä. Paikka soveltuu hyvin niin lapsille kuin aikuisillekin; ehkäpä parhaiten lapsenmielisille aikuisille, kuten minulle siis :)

Energiakeskus avattiin kesällä 2014 ja se sijaitsee vanhassa teollisuuskiinteistössä Tallinnan sataman lähellä. Sisältönä on paljon erilaisia tietotekniikalla ja muilla tekniikoilla toteutettuja tieteellisiä laitteita ja aktiviteetteja lähtien Faradayn häkistä ja salamasimulaattorista aina virtuaaliseen planetaarioon. Erikoisuutena on myös 4D-tulostintyöpaja, jossa voi itse suunnitella esineen ja tulostaa sen 4D-tulostimella.

Teletorn

Toinen koukuttava kokemus Tallinnassa on TV-torni eli Teletorn. TV-torni sijaitsee noin kymmenkunta kilometriä Tallinnan keskustasta pohjoiseen Pirittan alueen lähellä Viimsin niemellä. Paikalle pääsee helposti joko taksilla (jonka suositushinta/suunta ei saisi ylittää 15 euroa), bussilla, kiertoajelubussilla tai omalla autolla.

TV-torni oli useamman vuoden suljettuna, koska siihen tehtiin 2000-2010-lukujen taitteessa iso uudistustyö. Sinänsä sääli, sillä olen muutaman kerran käynyt siellä ennen remonttia. TV-tornin ravintola oli pitkään legendaarinen illanviettopaikka tyylikkäinen punaisine plyyshisohvineen. Kunnon neukkutyyliä siis :) Ensimmäisen kerran kävin itse siellä noin vuonna 2003 eräänä viikonloppuna illalla. Ravintolassa lauloi kauhoisalla viskibassolla venäläisiä lauluja siniseen glittermekkoon pukeutunut isokokoinen vaalea rouva, jota säesti sähköuruilla pieni smokkiin pukeutunut viiksekäs setä... Se, jos mikä, oli koukuttavaa! :D

Nykyisin TV-torni on modernisoitu "avaruusjan" tyyliin. Alakerroksista löytyy tv-studio, jossa voi tehdä itse pienen TV-lähetyksen ja lähettää siitä suoran linkin kaverille sähköpostitervehdyksenä. 3D-leffateatterissa esitetään TV-torniin liittyvää "agenttikomediaa". Eikä pidä unohtaa itse tornin historiaan liittyvää näyttelyä.

Hissimatka ylos noin 180 metriin kestää noin minuutin. Tuona aikana kaiuttimista kuuluu "enkelikuoron" hempeä laulu ja matkaaja voi reaaliaikaisesti seurata hissin kulkua sekä nopeus- että korkeusmittarista. Keskimääräinen nousu- ja laskunopeus hissillä on muuten noin 3 m/s.

Ylhäällä TV-tornissa upeat maisemat ovat toki pääasia. Mutta löytyy paljon muutakin. Ylätasanteilla on runsaasti erilaisia interaktiivisia pisteitä, jossa tekniikan avulla voi tutustua niin Viron maantieteelliseen historiaan ja syntyyn, kuin myös visioihin 2500-luvun Tallinnasta.
Lennusadam

Extren ystäville on lisäksi tarjolla mahdollisuus kahteen huimapäiden temppuun. Vaatimattomammassa puetaan turvaliivit päälle ja kävellään tornin näköalatasanteen katolla, jossa ei siis ole trvakaiteita. Ja sitten on se todellinen hard core extreme-aktiviteetti, jossa laskeudutaa tornista 175 metrin matka alas maanpinnalle köydellä...

Lennusadam

Muutama vuosi sitten avattiin Talinnassa Kalamajan alueelle vanhoihin lentokonehangaareihin Viron Merimuseon Lentosatama, eli Lennusadam. Aikoinaan valmistuessaan Euroopan suurin valubetonirakenteinen rakennus tehtiin alunperin vesitasolentokoneiden säilytsyhalliksi. Sittemin aika teki tehtävänsä ja rakennus rapistui, mutta EU:n tuella onneksi korjattiin pitkällisessä restauroinnissa.

Nykyisin Lennusadaman alueella on museolaivoja, kuten vanha jäänmurtaja Suur-Tõll, sekä useampia siviili- ja armeijakäyttöön rakennettuja museoaluksia. Päänähtävyytenä on itse lentokonehangaari, joka kätkee sisäänsä runsaasti niin merenkulun historiaa ja arkipäivää kuin myös osittain lentokoneiden ja sotateknologian historiaakin. Pääkohde on sukellusvene Lembit, joka on tuotu sisälle halliin. Lisäksi sisällä museossa on todella runsaasti erilaisia interaktiivisia pisteitä ja laitteita, joissa kävijä pääsee todella hyvin sisäistämään historian konkreettisesti. Lisäksi museossa voi harjoitella niin lentokoneella lentämistä, sotalaivan ohjausta kuin tutustua sukellusveneen toimintaan.

Oikeastaan museo on tälle paikalle väärä nimitys. Runsaiden aktiviteettien ja interaktiivisuuden ansiosta Lennusadam sopii hyvin niin aikuisille kuin lapsillekin. Itse olen käynyt useamman kerran täällä, muutamat kerrat niistä myös seurueella, jossa oli lapsia. Kolmen ala-asteikäisen pojan kanssa päiväristeilyn maissaoloaika ei tahtonut edes riittää, ja niinpä 3,5 tunnin vierailu oli pakko keskeyttää tai olisimme myöhästyneet paluulaivasta Helsinkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti